Lietuviešu basketbola īpatnības: otrā daļa – Arēnas

Turpināšu kaut kad aizsākto rakstu sēriju par basketbola lielvalsts īpatnībām.

Kā tad Lietuvā ir ar arēnām? Tur taču basketbols ir iecelts dieva vietā, un visas halles ir ar vismaz 10K skatītāju vietām un ir visaugstākajā līmenī, vai ne? Izrādās, ka tā gluži nav. Un pat ne tuvu.

Vienīgā halle, kas kaut cik līdzinās Arēnai Rīga ir Viļņas Siemens arēna, kurā vietējais Lietuvos Rytas klubs spēlē tikai Eirolīgas/ULEB kausa spēles, kā arī tad, kad tam pretī stājas Žalgiris. Pārējās spēles notiek tajā pašā ēkā esošajā mazajā – Lietuvos Rytas arēnā, kuras ietilpība ir pat mazāka nekā Valmieras olimpiskajā cetrā. Pat BBL spēles pret Top Latvijas komandām, nespēj izraisīt pietiekamu skatītāju interesi, lai aizpildītu kaut vai pusi no lielās halles. Laikam jau Viļņā nemaz tik ļoti basketbolu nemīl.

Nu labi, Viļņa galu galā jau nav Lietuvas basketbola galvaspilsēta. Šis tituls tomēr pieder Kauņai ar tās leģendāro Žalgiri. Žalgiris, kā izrādās spēlē 1939. Gadā uzceltajā hallē, kas tolaik bija pati modernākā Eiropā. Ietilpība? Aptuveni 5K vietu – apmēram tikpat cik Ventspilī. Nu jā, bet taču tā kā Žalgirim no 2009. gada Eirolīgā būs jāspēlē hallē, kurā ir vismaz 10K skatītāju vietu, tad viņiem jau tūlīt taps uzbūvēta jauna supermoderna halle? Izrādās nekā – Kauņa ir tik tālu nomocījusies ar halles būvniecību, ka Žalgiris visnotaļ nopietni apsver iespēju no 2009. gada savas Eirolīgas mājas spēles aizvadīt… Arēnā Rīga. Kā tā var būt? Politika, un slikti izvēlēti halles celtnieki. Šodien tiek lauzts līgums ar Francijas kompāniju BBI, kura solījās uzcelt superhalli par aptuveni 80 miljoniem latu (ja atmiņa neviļ, tad aptuveni 4as reizes vairāk nekā izmaksāja Arēna Rīga). Protams, Kauņas vadība ar šādu cenu nepavisam nebija apmierināta, kā rezultātā pēc ilgstošām pārrunām ir nospriests pasūtīt frančus trīs mājas tālāk, tiesa biznesā, īpaši tādā kurā runa ir par 80 miljoniem, šāda pasūtīšana nozīmē ilgstošas tiesvedības uzsākšanu, kā rezultātā Kauņa ir iegrābusies ar lielu izmestu piķi un ir praktiski pat bez halles projekta.

Bet visur taču Lietuvā nevar būt tik slikti? Taisnība. Piemēram, Šauļos šajā nedēļas nogalē tiek atklāta svaigi uzbūvēta halle, ar 5K sēdvietu. Šo halli pat nevar salīdzināt ar to šķūni kurā viņi spēlēja iepriekš. Tiesa, to, vai tā ir tiešām kvalitatīva un kāds tur būs apmeklējums redzēsim nākamajā sezonā. Bet nu, vismaz ULEB kausam derēs.

Kas vēl? Paņevēžā, kurā halles projekts tika apstiprināts ap to pašu laiku, kad Šauļos būvniecību uzsāka tikai šajā pavasarī – nezināmu iemeslu dēļ projekts vairākus mēnešus esot nogulējis pašvaldības vadītāju atvilktnē. Savukārt Klaipēdā, kur atradīsies vēl viena no 2011. gada Eiropas čempionātam nepieciešamā halle ir atrasta halles būvniecības vieta, bet zeme vēl nav nodota pašvaldībai līdz ar to tur tikai nākamgad taisās sludināt konkursu par halles būvniecību. Klaipēdas vadība cer, ka līdz 2010. gadam halle viņiem būs.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *