Par ko balsojam (2014. gada versija)

Izskatās, ka tradīcijas jāturpina. Tādēļ pēc tautas lūguma izklāstu savu pozīciju šī gada Saeimas vēlēšanu sakarā.

TL;DR Balsoju par Vienotību un strīpoju tos, kuri parādās negatīvā gaismā Kandidātos uz delnas, plusus liekot pēc savas saprašanas.

Tātad, dārgo lasītāj, tuvojas vēlēšanas un tev nav ne mazākās nojausmas par ko balsot. Slikti – vajag vairāk sekot līdzi politiskajiem notikumiem – galu galā – valsts tie esam mēs un tās vadītāji ir mūsu pašu spogulis. Nekādā gadījumā neuztver to, kas tiek rakstīts šajā rakstā tālāk, kā kaut kādus norādījumus vai aģitācijas materiālus. Neesmu saistīts ne ar vienu politisko partiju un tas, kas seko tālāk, ir mans šī gada domu gājiena izklāsts. Ja atceries iepriekšējo reizi, tad es savas domas un viedokli esmu mainījis – laikam vecums.

Punkts pirmais – neviena partija nav perfekta – tādas nekad arī nebūs – galu galā neviens cilvēks nav perfekts – arī es. Visi mēs kļūdamies un katrs no mums ir citādāks. Cits stāsts ir par to, ka daži cilvēki kļūdās vairāk, daži mazāk, citi nemaz nekļūdās, bet ir vienkārši kaitnieciski.

Punkts otrais – balsot vajag – galu galā, ja tu nebalso, tad tu principā pasaki, ka tev ir vienalga, un, ka tu tik pat labi varētu dzīvot arī verdzībā, kur tu ne pie kā neesi vainīgs un pieņem dzīvi tāda kāda tā ir – arī tad ja vadonis tevi aizsūta tikt nošautam kādā bezjēdzīgā karā. (Es gan ticu, ka ir cilvēki, kuri par šādu variantu pat būtu gatavi balsot, bet nu es ticu, ka tu esi pietiekami inteliģents, lai nebūtu starp tiem).

Tālāk mazs apskats par tām partijām, par kurām es nebalsošu un kāpēc.

1. Latvijas attīstībai

Einārs. I mean – Einārs kā tāds varbūt nav slikts cilvēks un, savulaik (nu tad, ka viņš parakstīja latus), ir pat izdarījis Latvijai labas un noderīgas lietas, tomēr viņa iesaistīšanās politikā nebija no tām veiksmīgākajām dzīves izvēlēm. Šajā partijā bonusā Einām nāk arī Jaunups – cilvēks, kurš atmazgā naudu izmantojot basketbolu[1]. Te ir vēl vairāki “biznesa” cilvēki, kas būtībā nozīmē to, ka šiem cilvēkiem gribēsies shēmot (pie mums Latvijā, diemžēl, tā biznesā ir pieņemts).

2. Suverenitāte

Citēju programmu:

Nacionālās valūtas (lata) atjaunošana. Valsts Bankas statusa maiņa. Tautas bankas izveide.

Nē, paldies, man kā NL dzīvojošam LV pilsonim, kuram ļoti patīk braukt tērēt savus eiro Latvijā, šis kaut kā galīgi nav saistoši. Par pārējām lietām pat nav vērts runāt.

3. Partija “Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām”

Atkal citēju programmu:

Veselīabs un sociālā aprūpe

Nē es nepārrakstījos.

5. Politiskā partija Izaugsme

Man nav ne jausmas, kas ir šie cilvēki, bet man ir aizdomas, ka viņiem labāk nodarboties ar ko citu.

6. Partija “Vienoti Latvijai”

Toties par šiem cilvēkiem gan man ir diezgan liela nojausma – un tev arī. “Gāzi grīdā” un citus brīnumus atceries? 2008. gads patika? Nēnu 2007. jau bija labs, bet nu ir aizdomas, ka ja šie čaļi atkal tiks pie šprices, tad Latvijā atkal nāksies pēc tam griezt naudu visiem un visam. Ir aizdomas, ka mēs to īsti negribam.

7. Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”

Es, šķiet, esmu jums jau stāstījis, ka tolerance pret visiem ir viena no manām dzīves pamattēzēm. Šī ir no tām partijām, kuras pamatpricipi man ir vienkārši nepieņemami. Es nespēju atdot savu balsi cilvēkiem, kuri pastāv uz cilvēku dalīšanu pareizajos un nepareizajos un pat vienalga – latviešos un krievos, hetero- un homoseksuālos, vīriešos un sievietēs. Tradīcijas protams ir labi, bet pārmērīga turēšanās pie senām parašām ir stagnācija.

8. Latvijas Reģionu Apvienība

Don’t get me wrong – Suņu būda ir diezgan jauks raidījums, kurā bieži vien tiek paceltas jēdzīgas tēzes. Bet es nesaprotu, kā saprātīga partija uz priekšvēlēšanu debatēm par izglītību var aizsūtīt cilvēku, kurš tieši neko nevar pateikt par izglītību, bet tā vietā pavada visu laiku veicot ad hominem uzbrukums otras partijas kandidātam. Apskatnieki, žurnālisti un pat bļāvēji mums ir vajadzīgi, bet ne jau, kā dalībnieki, bet gan kā uzraugi. Ceru, ka viņi tādi arī paliks.

9. Jaunā konservatīvā partija

Atkal jau programma:

normālība ir norma

Parādiet man kaut vienu normālu cilvēku. Nē nopietni – kurš tieši viņš ir? Gribu iepazīties. Mēs katrs esam individuāls un traks un “nenormāls” un pie tam, katrs pa savam. Norma, dārgie konservatīvie – ir tieši nenormalitāte.

10. “Latvijas Krievu savienība”

Tatjanas draugu kopa, kuru mērķis ir pievienot Latviju Krievijai. How about no.

11. “Saskaņa” sociāldemokrātiskā partija

Cilvēki, kas sadarbojas ar VVP noziedzīgo režīmu nav pelnījuši vairāk par šo teikumu manas uzmanības.

12. Zaļo un Zemnieku savienība

Mūsu premjers – Aivars Lembergs – cilvēks, kurš grib, lai Latvijā nebūtu NATO karavīru un vispār ir apsūdzēts smagos noziegumos. Starp citu, ja Latvijā nebūs NATO karavīru, tad Latvijā nebūs karavīru vispār – I mean, NATO – tie esam arī mēs!

13. No sirds Latvijai

Kārtējais princis, t.i., princese, baltā zirgā. Laimes lācis – arī Ingūna Sudraba. Mīļie tautieši – lūdzu pārstājiet ticēt Laimes Lāčiem – most of the time no viņiem ir vairāk ļaunuma nekā labuma, jo parasti izrādās, ka viņš ir more or less tāds pats, kā pārējie.

Nu un tagad izlaistais Nr

4. Vienotība

Šī partija ne tuvu nav perfekta – tās dalībnieki ir labi pamanījušies graut pasākuma reputāciju. Slikti. Tiesa viss nav tik slikti – mēs jebkurā gadījumā varam pateikt nē tiem šīs partijas biedriem, kuri savu darbu ir darījuši slikti, un varam dot iespēju tiem, kuri savu darbu dara labi.

Pateicoties Sabiedrībai par atklātību Delna ir izveidots resurss, kurā var noskaidrot, kurš nu ko ir sastrādājis. Izasām to, un veicam attiecīgos strīpjumus.

Es strīpošu ārā šos cilvēkus:

Loskutovs
Pulks
Kozlovskis
Ēlerte
Strēlis
Viņķele
Pārējie (vismaz no Rīgas saraksta) izskatās +- ok. Edgars Rinkēvičs vispār ir mūsu viss. Vēl acīs iekrita Anna Buša un Evija Kolberga. Kas ir divas sievietes, kuras izskatās pietiekami sakarīgas, lai viņām dotu iespēju sevi pierādīt Saeimā.
Enīvei lai nu kā – šī ir mana izvēle – tev savējā ir jāizdara pašam. Ceru, ka nebūsi slinks un pavadīsi vismaz stundiņu, divas laika, lai to līdz sestdienai izdarītu. Veiksmīgas vēlēšanas!

[1] – Jā zinu, ka tas ir nepierādīts apgalvojums un šis ir tikai un vienīgi mans viedoklis, kuru esmu gatavs atsaukt, ja tiek pierādīts pretējais.

23 Thoughts.

  1. 8. Nevajag asociēt tikai ar Kaimiņu ;) tur ir arī citi cilvēki… Artuss ir redzamāks jo māk troksni sacelt. A tas nav slikti kad aiz muguras pieņem “nepopulārus” lēmumus.

  2. Gandrīz pilnībā pievienojos. Kaut arī, pie demokrātiskāka izkārtojuma varbūt apdomātu arī reģionāļus, jo tur it kā ir arī saprātīgi cilvēki (okei, okei, zinu – nav, ja reiz sūta Kaimiņu par ruporu). Tomēr Vienotība IR SAPRĀTĪGĀKĀ no izvēlēm. Turklāt Vienotība tomēr izvilka valsti no sūdiem, kuros tikām iepičkāti globālu un lokālu izdarību rezultātā un paldies viņiem par to.

  3. Man gan šķiet, ka pilnā versija ir TL;DR priekš politiskas tēmas, bet nu …

    Kopumā varu piekrist daudzām lietām, taču ir lietas, kas man šoreiz ir iekritušas acīs:

    * 1. saraksta reklāmas kampaņas formāts – ļoti simpātiski likās tas, ka tiek rādītas konkrētas problēmas un piedāvāti daudz maz konkrēti risinājumi. Sarakstos esošie cilvēki gan nepārliecina un arī ne visi problēmu risinājumi man likās tie labākie. Kopumā tomēr pozitīvs iespaids.

    * 8. saraksta līderis Bondars šķiet diezgan interesants un saprātīgs. Pret Kaimiņu īpašu iebildumu man nav, atsevišķi Suņu būdas raidījumi bija radījuši sliktāku priekšstatu par viņu nekā priekšvēlēšanu kampaņā redzētais un dzirdētais. Iespējams, ka tāds kadrs arī ir vajadzīgs, kas vienkārši rok augšā s*dus arī tad, ja pats tos nespēj labot. Tāpēc Saeimā ir 100 cilvēki, nevis tikai 1.

    * 12. sarakstā esošais Augulis pēc lasītā ir labi domājošs, taču kamēr premjera amata kandidāts būs Lembergs, tikmēr nevienam saprātīgi domājošam cilvēkam par ZZS balsot neieteikšu.

    Pats es, laikam, viedokli no iepriekšējām vēlēšanām nemainīšu un balsošu par 7. sarakstu. Esmu vīlies dažos cilvekos arī no šī saraksta, bet Vienotība kaut kā mani nekad īsti nav uzrunājusi un manā prātā saprātīga izvēle var būt tikai starp šiem diviem sarakstiem. Manuprāt Zīle būtu daudz spējīgāks premjers par esošo, taču, savu premjeru viņi izvirzīt diez vai varēs.

  4. Manuprāt, Vienotība ir viens no sliktākajiem variantiem, par ko balsot, bet nu ok, katram savs.
    Kaut kā interesanti liekas, kāpēc, piemēram, Āboltiņu, Zaķi (!!!), (Vjačeslavu) Dombrovski, Čigāni, Reiru, Čudaru nesvītrosi? Tie pirmie tādi netīrākie vārdi acīs krīt. Par maz kompromatu par viņiem? Slinkums pārskatīt Delnas sarakstus, bet nu pa lielam jau Delna uz vienu roku ar Vienotību, tāpēc pieļauju, ka šie tur nebūs.
    Ko varu ieteikt – ikdienā izmantot ne tikai Vienotības ruporus (medijus), tad varbūt skatījums kļūs objektīvāks.
    Un šī te Vienotības glorificēšana par “izvilkšanu no sūdiem”… C’mon, to būtu izdarījis jebkurš cits pamuļķis-marionete! Jums tiešām liekas, ka Dombrovskis (fiziķis) un Vilks (ģeogrāfs) ir kaut kādi izcili valstsvīri? “Sūdi” viņu laikā ir tikai padziļinājušies! Nav jau liela māksla Excelī piedzīt IKP, sadzīt ekonomikā kredītu un TUA naudu, bet cilvēki aizbrauc/izmirst, un tam agri vai vēlu būs katastrofālas sekas!
    Un kas tieši Vienotības programmā liekas tik simpātisks? Vismaz es viņu priekšvēlēšanu retorikā neko vairāk par dekādēm drillēto “Krievi nāk!” neredzu. Balsot par kaut kādām pelēcībām un politiskiem impotentiem tikai tāpēc, ka “tādi gan jau nebūs spējīgi neko sashēmot un nozagt”? Nu labi.
    Tā kā pats esmu darba ņēmējs, nevis uzņēmējs, tad loģiski, ka jābalso par kreisām partijām, nevis labējām. Tikai žēl, ka šajā flangā nekā diži vairāk par Saskaņu nav (kurus par baigi kreisiem nenosauksi). Ir jau viņiem kaut kādas jēdzīgas idejas, bet nu neredzu viņu rindās nevienu tiešām spējīgu cilvēku.
    Tām partijām, kur it kā ir spējīgi, pieredzējuši cilvēki, uzticības diemžēl nav.
    Laikam jau savos 30 esmu pārāk vecs, lai visu šo cirku nopietni uztvertu, bet nu šoreiz tiešām vairs neredzu, par ko balsot. Bet nu tāpat nebūšu Latvijā, un, iespējams, līdz vēstniecībai nesanāks aiziet, tāpēc arī galvu vairs īpaši nelauzu.

  5. artursp: “Kaut kā interesanti liekas, kāpēc, piemēram, Āboltiņu, Zaķi (!!!), (Vjačeslavu) Dombrovski, Čigāni, Reiru, Čudaru nesvītrosi?”
    Gribētu redzēt, kā tu vari izsvītrot kandidātus no dažādiem vēlēšanu apgabaliem – Āboltiņu no kurzemes, Zaķi no latgales, Dombrovski, Reiru no zemgales, Čigāni no Rīgas, Čudaru no vidzemes?
    Turklāt, ja lasījītu nedaudz uzmanīgāk, pamanītu, ka cilvēks runā par Rīgas apgabalu, iespējams tāpēc, ka ārzemēs veiktais balsojums pieskaitās Rīgas vēlēšanu apgabalam. Tātad sausais atlikums ir Čigāne :)

  6. Ok, my bad, bet nu tas jau būtību tik ļoti nemaina. Partijas valdi (un vadību!) un politisko sistēmu (koalīcijas līgumi, balsošana, kā partija liek, utt.) jau visticamāk šie pelēcīgie kandidāti nemainīs…
    Uzskatu, ka pirms izvēles izdarīšanas lielāka vērība jāpievērš tieši partijas vadībā esošajiem kadriem, jo tieši viņi noteiks “kursu”, nevis tie “dārzeņi”, kas Saeimā spaidīs podziņas pēc vienas rokas mājiena. Protams, izliksimies naivi un domāsim, ka viss tiešām tiek lemts partijā, nevis aizkulisēs, Gruzijā, citvalstu vēstniecībās un vēl nezinkur.

  7. arturp, pilnībā piekrītu tavam viedoklim, bet netikšana saeimā arī krietni vājina cilvēku partijas iekšienē, tāpēc jāsvītro ir uz nebēdu. Piemērs tam ir bijusī iekšlietu ministre Linda, kura nu sen vairs neko nopietnu vienotībā nediriģē.
    Mana izšķiršanās bija starp NA/TB/LNNK un Vienotību, un tieši pārmērīgi konservatīvo uzskatu dēļ es nevaru piņemt NA ideoloģiju. Nevajag man pārspīlētas tradicionālās vērtības, un mūžīo karu ar krieviem, tikai tāpēc, ka viņi ir krievi. Par cik galvenajās līnijās es piekrītu raksta autoram mana izvēle ir jenotība, un svītrojumu tur būs daudz Lolitu, un Abu Meri ieskaitot. :)

  8. Paldies par majas darbu! Es gribeju ko lidzigu izveikt un tagad man tas atvieglo uzdevumu.
    Runajot par tiem, kas saistiba ar rakstu saka pareizi/nepareizi butu vertigak, ja uzrakstitu par ko balsotu un kapec, nevis diskutetu par to vai autors dara pareizi/nepareizi. Katram ir savs un es pievienojos autora viedoklim :)

  9. Vai tad man ir jēga teikt, par ko balsotu? :) No “publiskās telpas” saprotu, ka ir tikai PAREIZAIS viedoklis (V, varbūt vēl NA) un KREMĻA AĢENTU viedoklis (visas pārējās partijas) :) Es tad attiecīgi esmu Kremļa aģents.
    Bet nu ok, ja tomēr jānosauc, tad mēģināšu. Atzīšos gan – kā jau iepriekš minēju – favorīta nav, tikai kārtējo reizi “mazākais ļaunums”. Galīgo lēmumu gan pieņemšu sestdien, kad vispār zināšu, vai balsošu. Vēlēšanas joprojām uztveru kā cirku, kur aitas izvēlas cirpējus (kas tiešām grib ko mainīt, ir kandidātu sarakstos, nevis pie urnām), tāpēc pārāk neiespringstu :)
    Tātad 1.-3. vietu manā topā dalītu SC (vismaz sauc sevi par sociāldemokrātiem, diezgan simpātiska programma, bet – kā jau rakstīju – nav pārliecības par realizēšanas potenciālu, Rīga arī nudien nav veiksmīgākās saimniekošanas piemērs), NSL (programmas, ne personāliju dēļ) un VL (Vienoti, ne Visu; gan laba programma, gan arī pieredzes bagāti un spējīgi cilvēki), tuvumā būtu LA (tikai Pūces dēļ), LRA (tikai Bondara dēļ) un ZZS (cienu Lembergu (par “smagajiem noziegumiem” varētu atsevišķu diskusiju) + arī dažus citus kandidātus (Panteļējevs, Reizniece-Ozola, Seržants).
    Tā kā VL laikam nekas nespīd, tad droši vien izvēle sestdien būs tikai starp SC un NSL. Šobrīd vairāk sliecos par labu NSL.
    Un jā, pat V liekas daži sakarīgi cilvēki (nav gan kandidātu lokā), bet nu partija kā tāda manā sarakstā droši vien būtu pēdējā.
    Saprotu, ka argumenti apmēram vienā līmenī ar raksta autoru, bet nu man tiešām tas viss neliekas tik big deal, lai vēl vairāk kaut ko pamatotu.

  10. Gadus atpakaļ tieši šļupstošā Čigāne pārstāvēja par atklātību “Delna” visās tv debatēs un lika virsū visiem, tai skaitā Dombura šovā “KasNotiekLatvijā”. Domāju, ka tajā delna partiju aprakstā nebūs nekā slikta par Čigānes kdzi un Vienotību. #neobjektīvi

  11. artursp, vai zini kaut ko vairāk par kādu no NSL biedriem, kā tikai tiem uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmajiem redzamajiem kandidātiem? ļoti vieglprātīga pieeja. Un naiva diemžēl.

  12. Skabargu cita acīs redzi, bet baļķi savā ne? :)
    T.i., “Veselīabs un sociālā aprūpe” versus “patiekt par izglītību”. Nē, es nepārrakstījos.

  13. Fascinē šādi teksti par SC un NSL – “diezgan simpātiska programma”. Skaidrs, ka simpātiska :D Socioloģiskajās aptaujās izanalizēta, ko cilvēki vēlas, to arī viņiem sola. Ko ir svarīgi atcerēties, SC/NSL neplāno šīs programmu pildīt. Jo plāno balsot par lūgumu uzņemt Krievijas Federācijas sastāvā. P.S. Krimas okupanti arī solīja lielākas pensijas, gāzi bez maksas, utt. Līdzības nepārprotamas.

  14. Pingback: baltais runcis Latvijas blogāres apskats #18 (29.09.-05.10.). | baltais runcis

  15. Ja mums būtu tikai 2 varianti, tad rezultāts būtu stipri savādāks, tā kā mums varianti ir 10, tā arī viss sadalās un tāda aptaisīšanās vien sanāk :)

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *